در این مطلب برای جهت یابی با استفاده از خورشید به بحث طلوع و غروب می پردازیم.
در نیم کره شمالی همانطور که می دانید محل طلوع خورشید مشرق و محل غروب آن مغرب است. برای جهت یابی در طول روز کافی است که بتوانیم یکی از جهات اصلی را پیدا کنیم آنگاه می توانیم سایر جهت ها را نسبت به آن بیابیم. به طور مثال اگر دست راست بطرف مشرق باشد؛ آنگاه دست چپ مغرب را نشان می دهد، دراین حالت روبرو شمال و پشت سر جنوب خواهد بود.
باید توجه کرد که این روشها کاملا دقیق نیستند و صرفا جهت تقریبی را به ما نشان می دهند. یادتان باشد که این روش فقط در اول فصل بهار و پائیز درست است، یعنی در زمانهای دیگر، محل طلوع و غروب خورشید نسبت به مشرق و مغرب مقداری انحراف دارد که البته به سادگی قابل تصحیح می باشد. به عنوان مثال در اول تابستان و زمستان، محل طلوع و غروب خورشید ” حداقل ” حدود ۲۳.۵ درجه با محل دقیق شرق و غرب فاصله دارد که این خطا به هیچ وجه قابل چشم پوشی نیست.
سوال) اگر ابتدای صبح و هنگام طلوع گذشته باشد و خورشید کمی بالاتر آمده باشد چطور؟
جواب: در این حالت به حرکت خورشید بنگرید، از آنجا که خورشید بعد از طلوع تا هنگام غروب یک مسیر منحنی شکل به سمت جنوب را طی می کند، آن گاه پشت سر شما جنوب و جلو شما شمال می شود و سایر جهت ها نیز مشخص می شود. امیدوارم این تصویری که برای جواب این سوال آماده کرده ایم پاسخگو بوده باشد.
سوال) آیا این روش در نیم کره جنوبی هم صادق است؟
جواب: بله، اما برعکس این روش برای پیدا کردن جهت ها باید اقدام نمایید.