در این آموزش از سری آموزش های آتلانتیک به انجام یکسری مباحث فنی می پردازیم تا شما هم بتوانید، یکسری امور فنی مربوط به منزل را خودتان به سادگی به انجام برسانید، در این آموزش به نحوه راه اندازي چاه ارت به صورت عملي می پردازیم، تا انتهای آموزش با آتلانتیک همراه باشید.
چرا از سيستم ارت استفاده می نماییم؟
دلایل مختلفی دارد که به اختصار بیان می نماییم اما به طور کلی به منظور حفاظت جان افراد و دستگاه ها، در برابر اضافه ولتاژهای توليد شده در بدنه كه سبب صدمه ديدن دستگاهها و افراد ميشود، همچنين ولتاژهای بسيار زياد و خطرناک ناشي از برخورد صاعقه با دكل های کامپیوتری را بايد بتوانیم در جايي خنثي نمایيم. با توجه به افزايش استفاده از سيستم های ديجيتالی و حساس از این رو استفاده از سيستم ارت و حفاظت از تجهيزات بسيار لازم و ضروری می باشد. به طور خلاصه اهداف بكارگيری سيستم ارتينگ يا گراندينگ عبارتند از:
- حفاظت و ايمني جان انسان ها
- حفاظت و ايمني وسايل و تجهيزات الكتريكي و الكترونيكي
- فراهم آوردن شرايط ايدهال جهت كار
- جلوگيری از ولتاژ تماسي
- حذف ولتاژ اضافي
- جلوگيری از ولتاژهای ناخواسته مانند صاعقه و…
- اطمينان از قابليت كار الكتريكي
در ادامه این آموزش قصد داریم، این مطلب علمی را به شیوه ای ساده، قابل فهم و کاملا کاربردی بیان نماییم.
برای زدن چاه ارت ساختمان نزدیک ترین زمین محصور به تابلو برق اصلی ساختمان را انتخاب کرده و با یک چاه کن ماهر هماهنگ کرده تا زمین محصور و مشخص شده را حفر نماید.
تا چه عمقی حفر نماییم؟
عمق چاه ارت نیازمند محاسبات مهندسی است، اما به طور کلی به مقداری حفر می کنیم و عمق می دهیم تا به سطح خوبی از رطوبت برسیم.
توجه: با توجه به مقاومت مخصوص زمين، عمق چاه از حداقل 4 متر تا 8 متر و قطرآن تا حدود 80 سانتيمتر مي تواند باشد.
قطر دهانه چاه را چقدر در نظر بگیریم؟
قطر دهانه چاه بستگی به ابعاد صفحه مسی ارت دارد. اگر ابعاد صفحه مسی شما طبق نظر مهندس مشاور و ناظر ساختمان 40 در 40 باشد، دهانه چاه را به قطر 50 در نظر می گیریم و اگر ابعاد صفحه مسی 50 در 50 باشد، دهانه چاه را به قطر 60 در نظر می گیریم و اگر ابعاد صفحه مسی 60 در 60 باشد، دهانه چاه را به قطر 70 در نظر می گیریم و…
صفحه مسی ارت چیست و چطور آماده می شود؟
صفحه مسی یک صفحه مربع از جنس مس خالص یا بازیافتی می باشد که با استفاده از یک سیم بکسل مسی با قطر مشخص طبق نظر مهندسان در سه نقطه ابتدایی، میانی و انتهایی جوش برنج یا نقره می دهیم، اما در صورت عدم دسترسي به اين نوع جوش ها از جوش (Cad weld) استفاده گردد.
به طور مثال همانطور که در تصاویر زير مشخص است ما از یک صفحه مسی 50 در 50 استفاده کردیم و در قسمت میانی صفحه سیم بکسل مسی با قطر 25 را بر روی سه نقطه ابتدا، انتها و میانی جوش داده ایم.
و یک عدد لوله پوليکا PVC سایز 60 را نیم متر بلندتر از عمق چاه را تهیه می نماییم و یک متر انتهای آن را با دریل سوراخ سوراخ می نماییم تا به صورت آبکش درآید، تا بتوانیم در بلند مدت رطوبت چاه را تنظیم نماییم.
حال صفحه 50 در 50 را در انتهای چاه ارت به صورت ایستاده ( به جهت بیشترین سطح تماس با خاک )قرار داده و برای پوشش اطراف آن از 15 عدد گونی پودر بنتونیت استفاده می نماییم تا زمانیکه مطمئن شویم تا بالای صفحه توسط این پودر گرفته شده باشد ( این مقدار ممکن است بسته به ابعاد صفحه کم یا اضافه گردد ).
سپس لوله آبریزی را که آماده نمودیم در کنار و بالای صفحه قرار می دهیم و لوله و کابل را در حالت ایستاده و کشیده نگه می داریم تا خاک های تخلیه شده را که به صورت شن های نرم می باشند، مجدد به چاه بر می گردانیم تا کاملا پر شود.
حال سیم بکسل مسی را که به بیرون چاه ارت کشیدیم، به تابلوی تست باکس برده و از آن جا به کلیه دستگاههای الکتریکی متصل می نماییم.
اين آموزش را به صورت تصويري در قالب اسلايدهاي زير مشاهده نماييد: